KlokHolding legt fundament voor meer efficiency met Infrastructure as a Service

De dynamiek in de bouwsector is enorm en stelt ondernemingen voor de nodige uitdagingen. Efficiënte bedrijfsprocessen zijn essentieel om aan de toenemende vraag te voldoen en de productiviteit naar een hoger plan te tillen. KlokHolding legt hiervoor de basis met een hoogwaardige technologische infrastructuur die is gebaseerd op innovatieve oplossingen. Het bouwconcern trekt hierbij samen op met Phylax ICT, dat met zijn Infrastructure as a Service-platform het volledige IT-beheer op zich heeft genomen.

De zusterbedrijven KlokGroep en Novaform zijn beide vooruitstrevende ondernemingen die de gehele bouwkolom met hun diensten afdekken. Zij opereren grofweg in heel Nederland en hebben sinds kort enkele projecten lopen in Duitsland en Polen. KlokGroep is gespecialiseerd in het volledige traject: initiëren, ontwikkelen, realiseren, wonen, onderhouden en beheren. Daarnaast is het bedrijf actief in het verduurzamen van woningen, veelal in opdracht van corporaties. Novaform is gericht op gebieds- en planontwikkeling en realisatie. Beide ondernemingen vallen onder KlokHolding, dat garant staat voor bijna 100 jaar ervaring in de bouwsector. De holding telt bij elkaar 250 medewerkers en levert een aantal diensten aan de dochterbedrijven, waaronder ICT.

 

Grote vraag, hogere productiviteit en nieuwe technologieën

Na jaren van recessie worden er weer enorm veel bouwprojecten opgepakt en ontwikkeld. De vraag is sterk toegenomen en dat merkt ook KlokHolding; het aantal mensen op de loonlijst en de omzet groeit. Om de commerciële groei in goede banen te leiden, dienen de onderliggende technologie en bedrijfsprocessen mee te groeien met de veranderende behoefte(n) van de organisatie. Realtime documenten raadplegen en aanpassen, tijd- en plaatsonafhankelijk werken, tablets en smartphones inzetten op de bouwlocaties: het moet allemaal mogelijk zijn. IT-manager Joris Geutjes weet dat dit essentiële elementen zijn in de bedrijfsvoering die 24×7 beschikbaar moeten zijn en waarvan de performance gegerandeerd moet zijn. De uitdagingen binnen de ICT-omgeving van KlokHolding zijn dan ook evident

 

Joris Geutjes is bij KlokHolding onder andere belast met het beheer van de technologische infrastructuur, zoals de servers, het netwerk en de data-opslag. Zijn collega is verantwoordelijk voor het werkplekbeheer. Geutjes legt uit dat Office 365 van Microsoft de basis vormt van de IT-omgeving. “Met Outlook voor de e-mail en Skype for Business voor de telefonie zorgen we voor de connectie met de buitenwereld en sturen we interne samenwerking aan. Deze Microsoft-lijn trekken we nu ook door met ons ERP-systeem. Het huidige ERP-systeem voldoet niet meer aan onze wensen en eisen en gaan we uitfaseren. We hebben nu gekozen voor 4PS Construct, dat is gebouwd op Microsoft Dynamics. Daarmee hebben we een specifieke sectoroplossing die relatief eenvoudig te koppelen is met onze bestaande op Microsoft gebaseerde infrastructuur.” Dit ERP-systeem vormt het hart van de bedrijfsvoering van de ondernemingen. Van projectadministratie tot inkoop en van relatiebeheer tot urenregistratie; alle primaire bedrijfsprocessen worden aangestuurd vanuit deze applicatie.

IaaS als antwoord op veranderende omstandigheden

Het serverpark dat al deze applicaties aanstuurt en ondersteunt is dan ook als zeer bedrijfskritisch te bestempelen. Logisch dus dat Geutjes enige tijd geleden al te kennen gaf dat een externe partij voor de nodige back-up moest gaan zorgen. “Ik was een paar jaar geleden nog alleen verantwoordelijk voor de IT-omgeving; dat was een kwetsbare situatie. We hebben toen Phylax ICT gevraagd om als flexibele schil te fungeren voor met name het IT-beheer van onder andere de servers. Op deze manier hebben wij destijds de continuïteit en performance gegarandeerd. In 2017 kwam er een vergelijkbare vraag op ons af. We verhuisden met KlokHolding naar een nieuwe locatie. De servers stonden destijds in onze eigen serverruimte op locatie, die tevens adequaat was ingericht. Het was voor mij echter wel direct duidelijk dat we die servers niet mee moesten verhuizen. Het kostte relatief veel geld om in het nieuwe pand opnieuw een serverruimte in te richten: niet alleen qua stroomvoorziening, maar ook wat betreft de technische inrichting. Het bleek veel interessanter de servers naar een datacentrum te migreren. En gezien de goede ervaringen hebben we besloten ook daarvoor met Phylax ICT in zee te gaan.” KlokHolding maakt nu gebruik van de Infrastructure as a Service (IaaS) dienstverlening van Phylax, dat aangeboden wordt in samenwerking met Uniserver.

We houden elkaar scherp

Geutjes onderbouwt de keuze voor Phylax met verschillende argumenten. “Zij zijn bekend met onze infrastructuur; we hebben geen geheimen voor hen. Daar komt bij dat we het overzicht willen bewaren en dat betekent dat we niet voor iedere IT-oplossing een andere leverancier over de vloer willen hebben. Phylax kan ons compleet ontzorgen. Daar komt bij dat Phylax op het gebied van IaaS een bewezen track record heeft en over veel kennis beschikt, ook in relatie tot de Microsoft-omgeving, waar wij op geënt zijn. En ten slotte sluit de bedrijfscultuur van Phylax nauw aan bij die van KlokHolding. De lijnen zijn kort en we kunnen snel schakelen. Wat ik tevens erg waardeer is de kritische houding; we houden elkaar voortdurend scherp om het beste resultaat te behalen.

De beste componenten in de industrie

KlokHolding maakt gebruik van het Infrastructure as a Service-platform van Phylax. Deze IaaS-diensten zijn ‘out of the box’ IT-oplossingen voor organisaties die gebruik willen maken van de nieuwste IT-mogelijkheden zonder investeringslasten en zorgen voor het beheer. Bij deze oplossing huurt KlokHolding server- en opslagcapaciteit, die wordt aangeboden vanuit het Uniserver-datacentrum in de vorm van virtuele servers. Per virtuele server wordt een specifieke capaciteit toegewezen bestaande uit processorkracht, geheugen en data-opslag. Phylax biedt dit aan in samenwerking met haar partner Uniserver, clouddistributeur voor de Nederlandse markt.

 

Joris Geutjes heeft zelf de locatie geïnspecteerd en weet dus exact waar ‘zijn data en applicaties’ staan. “Daar komt bij dat wij binnen het IaaS-platform kunnen rekenen op de beste componenten die in de industrie aanwezig zijn. Het draait bijvoorbeeld op de nieuwste VMware vSphere oplossing. Uiteraard is deze omgeving volledig redundant opgezet. We zijn praktisch altijd in de lucht. Wanneer er servers na een update opnieuw moeten worden opgestart, kan dat prima tijdens nachtelijke uren; het gaat erom dat wij tussen 7 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds 100 procent uptime hebben. En door het IaaS-platform kunnen we hier blind op vertrouwen.” Het vertrouwen wordt verder gevoed door de uitgebreide securitymaatregelen die zijn ingeregeld. Om de servers te beschermen zijn deze voorzien van de nieuwste monitoringssoftware. Daarnaast wordt de IaaS-omgeving aan het internet gekoppeld via een door Phylax beheerde shared firewall. Eens per week wordt een volledige back-up gemaakt en dagelijks een incremental back-up, waardoor KlokHolding in het geval van een calamiteit snel weer ‘up and running’ is.

Focus op de core business

Geutjes komt tot de conclusie dat KlokHolding met de IaaS-oplossing van Phylax zich volledig kan richten op de eigen core business. “Er staat een zeer robuust, flexibel, veilig en schaalbaar platform dat de performance en continuïteit van al onze activiteiten garandeert. En ondanks het feit dat we dit hebben uitbesteed, blijven we flexibel. Een nieuwe server waar we graag wat testen op willen uitvoeren is snel geregeld. Dit IaaS-platform stelt ons als bouwonderneming in staat te innoveren en te groeien.”

KADER

  • Organisatie: KlokHolding is een omvangrijk bouwconcern met als belangrijkste onderdelen KlokGroep en Novaform. Er werken 250 mensen binnen de holding. Het concern heeft projecten in Nederland, Polen en Duitsland.
  • Uitdaging: Het garanderen van continuïteit en performance van primaire en bedrijfskritische bedrijfsapplicaties door het uitbesteden van het complete IT-beheer.
  • Oplossing: Infrastructure as a Service van Phylax ICT, dat daarbij gebruikmaakt van het Uniserver platform.
  • Resultaten: KlokHolding wordt volledig ontzorgd door het veilige en schaalbaar platform dat de performance en continuïteit van alle activiteiten garandeert.

 

 

Iets voor u?

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? In een vrijblijvend gesprek verkennen we de behoeften van uw organisatie. Daarna vertellen we met welke oplossingen u geholpen zou zijn, zodat u voortaan beter kunt werken. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via (+31) 088-0072120.

Kantoor ’s Hertogenbosch

Hambakenwetering 5M
5231 DD ’s Hertogenbosch

Tel: +31 88 0072100

Iets voor u?

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? In een vrijblijvend gesprek verkennen we de behoeften van uw organisatie. Daarna vertellen we met welke oplossingen u geholpen zou zijn, zodat u voortaan beter kunt werken. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via (+31) 088-0072120.

Kantoor ’s Hertogenbosch

Hambakenwetering 5M
5231 DD ’s Hertogenbosch

Tel: +31 88 0072100